Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Единадесет съвета за лечение на бели петна по зъбите - RayDental

септември 21, 20190

Въпреки че хората могат да видят белите петна по зъбите си като нежелани, те рядко трябва да бъдат сериозна причина за безпокойство от медицинска гледна точка.

В тази статия разглеждаме причините, поради които хората могат да получат бели петна по зъбите си, и предоставяме 11 съвета за тяхното лечение и предотвратяване.

Причини

Има няколко възможни причини за бели петна по зъбите.

Честа причина е зъбната флуороза.

Хората обикновено получават това, когато са малки, ако са консумирали твърде много флуорид като дете. Обикновено това е безобидно състояние, което има тенденция да се развие само преди зъбите да пробият през венците.

Друга често срещана причина е хипоплазията на емайла.

Това състояние възниква, когато зъбният емайл на човек не се формира правилно. Подобно на флуорозата, хипоплазията се появява само в детството, когато зъбите на човек все още се развиват. Въпреки това, може да увеличи риска от кариес.

Други причини за бели петна по зъбите включват лоша хигиена на зъбите, особено когато някой носи брекети или яде твърде много кисели или сладки храни.

Лечения

Има няколко възможни лечения за бели петна по зъбите. Подходящостта на тези лечения може да зависи от основната причина за белите петна и състоянието на зъбите на човек.

1. Микроабразия на емайл

Някои хора може да имат микроабразия, за да лекуват белите си петна. По време на тази процедура зъболекар отстранява малко количество емайл от зъбите, за да намали появата на белите петна.

Това професионално лечение обикновено е последвано от избелване на зъбите, което може да направи зъбите да изглеждат по-равномерни на цвят.

2. Избелване или избелване на зъби

Избелването или избелването на зъбите може да помогне за намаляване на появата на бели петна и други петна. Разнообразие от продукти за избелване на зъби, като ленти и паста, се предлагат без рецепта (OTC). Хората също могат да закупят тези продукти онлайн.

Хората с бели петна могат да посетят и зъболекар за професионални избелващи процедури. Тези лечения са склонни да използват по-силни избелващи разтвори от наличните OTC, което може да ги накара да работят по-добре.

3. Зъбна фасета

Зъбните фасети са тънки, защитни покрития, които се прикрепят към предната повърхност на зъбите на човек. Те могат да прикрият много ефективно бели петна и други петна.

Зъбните фасети се предлагат само от зъболекар и трябва да бъдат професионално монтирани. Това може да ги оскъпи.

4. Локален флуорид

Зъболекар може да прилага локален флуорид върху зъбите на хора с хипоплазия на емайла. Това може да насърчи развитието на емайл върху зъбите и да помогне за предотвратяване на кариес.

5. Композитна смола

За хора с хипоплазия на емайла зъболекарят може да приложи композитна смола за запълване на кухини и за свързване на външния емайл на зъбите. Това може да не е подходящо, ако хората имат голям брой бели петна по зъбите си.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image