Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Ползи за здравето от сода за хляб и лимонов сок - RayDental

октомври 4, 20190

Да се опитваш да дефинираш себе си е като да се опитваш да захапеш собствените си зъби.

Алън Уотс

Няколко научни изследвания са изследвали ползите за здравето от содата за хляб и лимоновия сок поотделно, но няма много изследвания в подкрепа на комбинираните ефекти на тези две съставки.

Тази статия обсъжда някои от потенциалните ползи за здравето от консумацията на смеси от сода за хляб и лимонов сок.

Бележка за pH

Идеята за комбиниране на сода за хляб и лимонов сок се основава на основните принципи на киселинността и pH скалата.

Учените използват pH скалата за измерване на киселинността на разтвора. Разтворът може да има ниво на pH между 0 и 14.

Колкото по-ниско е pH, толкова по-кисел е разтворът, така че:

  • Нивата на pH под 7 показват кисел разтвор
  • Нивата на pH над 7 показват алкален или основен разтвор
  • неутралните разтвори, като чиста вода, имат pH 7

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, е основа. Това означава, че когато хората разтварят сода за хляб във вода, тя образува алкален разтвор. Например, 0,1 моларен разтвор на сода бикарбонат има рН около 8,3.

Лимоновият сок съдържа лимонена киселина и има pH около 3. Добавянето на сода за хляб към лимоновия сок ще повиши pH, за да се получи по-неутрално решение.

Грижа за кожата

Обикновено кожата има слабо кисело pH от около 5,7. Базите, като сода за хляб, ще повишат pH на кожата. По-високите нива на pH могат да нарушат бариерната функция на кожата, което може да доведе до сухота, излишно производство на мазнини и акне.

Лимоновият сок изглежда има очевидни приложения за грижа за кожата, тъй като съдържа концентрации на витамин С и лимонена киселина, които осигуряват мощни ползи за кожата. Лимонената киселина е алфа-хидрокси киселина (AHA), която производителите обикновено използват в химически пилинг.

Въпреки това, кожните клетки естествено отблъскват водоразтворимите молекули, като витамин С. Това означава, че много малко витамин С ще проникне в кожата.

Високото съдържание на киселина в лимоновия сок може да понижи нивото на pH на кожата. Ниските нива на pH могат да причинят дразнене на кожата, хиперпигментация и чувствителност към UV светлина.

Алтернативи

Използването на домашно приготвена смес от сода за хляб и лимонов сок може потенциално да бъде вредно за кожата. Вместо това човек може да опита да използва неутрални почистващи препарати или химически пилинг, които съдържат AHA, като гликолова киселина.

Неутрализиране на стомашната киселина

Излишната стомашна киселина може да причини неприятни симптоми, като киселини, повръщане и лошо храносмилане.

Много хора с излишък на стомашна киселина приемат антиациди без рецепта (OTC), за да облекчат симптомите си. Консумирането на сода за хляб и лимонов сок заедно може също да неутрализира стомашната киселина по подобен начин като антиацид.

Проучване от 2017 г. изследва антиацидните ефекти на различни храни. Авторите на това изследване са създали изкуствена стомашна киселина с pH 1,2. Въпреки че лимоновият сок сам по себе си няма почти никакъв ефект, натриевият бикарбонат успешно неутрализира синтетичната стомашна киселина.

Много OTC антиациди съдържат натриев бикарбонат и лимонена киселина. Лимоните и другите цитрусови плодове са богати източници на естествено срещаща се лимонена киселина.

Когато човек смесва лимонов сок и сода за хляб, лимонената киселина реагира с натриевия бикарбонат, за да произведе буфер, наречен натриев цитрат. Буферът се отнася до слаба киселина или основа, която предотвратява драстични промени в pH. Въпреки че лимоновият сок не неутрализира стомашната киселина, той може да помогне за стабилизиране на нивото на pH в стомаха.

Алтернативи

Използването на сода за хляб и лимонов сок за борба с излишната стомашна киселина може да бъде добър домашен лек, тъй като ефективните OTC антиациди съдържат подобни съставки.

Въпреки това, смесването на правилните пропорции на сода за хляб и лимонов сок може да бъде трудно.

Консумирането на смес с твърде много сода за хляб може да причини диария и газове, докато твърде много лимонов сок може да предизвика киселинен рефлукс и да влоши симптомите. Закупуването на антиацид в аптеката често е много по-безопасно.

Други домашни средства за намаляване на излишната стомашна киселина включват:

  • избягване или намаляване на киселинните храни и напитки
  • ограничаване на приема на кофеин
  • ограничаване на консумацията на алкохол
  • ядене на по-малки хранения
  • пиене на повече вода
  • достатъчно сън

Хората с тежък или персистиращ киселинен рефлукс или киселини трябва да говорят с лекар или гастроентеролог.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image