Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Миенето на зъбите може да поддържа сърцето ви здраво - RayDental

ноември 7, 20190

Бактериите в устата ни могат да държат ключа към много аспекти на нашето здраве.

Изследователите са открили интригуващи улики за риска от рак на панкреаса и хранопровода в бактериите в устата, а някои проучвания свързват лошата устна хигиена с респираторни проблеми.

Нарастващите доказателства също укрепват връзката между оралното здраве и сърдечно-съдовото здраве.

Например, някои проучвания са открили орални бактерии в кръвните съсиреци на хора, получаващи спешно лечение за инсулт, а експертите свързват тежкото заболяване на венците със значително по-висок риск от хипертония.

Обратно, унищожаването на „приятелски“ орални бактерии, които помагат за поддържане на здрав и балансиран орален микробиом, може да наруши нивата на кръвното налягане и също да доведе до хипертония.

Следователно поддържането на добро орално здраве изглежда е ключово за сърдечно-съдовото здраве.

Ново проучване, което се появява в European Journal of Preventive Cardiology, предполага, че редовното миене на зъби може да предотврати сърдечната недостатъчност и предсърдното мъждене (A-fib) – вид аритмия.

Д-р Tae-Jin Song от университета Ewha Womans в Сеул, Корея, е старши автор на новото изследване.

В своя документ д-р Сонг и екипът обясняват, че мотивацията за изследването зависи от посредническата роля на възпалението. Те пишат: „Лошата устна хигиена може да провокира преходна бактериемия и системно възпаление, медиатор на предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност.“

Изучаване на A-fib, сърдечна недостатъчност и устна хигиена

В своето проучване д-р Сонг и екипът изследвали асоциациите на предсърдно мъждене както със сърдечна недостатъчност, така и с лоша устна хигиена. Те са използвали данни от 161 286 души, които са били част от корейската национална здравноосигурителна система – здравна скринингова кохорта.

A-fib е състояние, засягащо най-малко 2,7 милиона души в Съединените щати. При хора с A-fib сърцето не може ефективно да изпомпва кръв към останалата част от тялото, защото не бие редовно.

Сърцето също не изпомпва кръв, както трябва при хора със сърдечна недостатъчност. Тази неефективност води до умора и понякога затруднено дишане, тъй като недостатъчното количество кислород достига до другите органи в тялото.

Участниците в настоящото проучване са на възраст 40–79 години и не са имали анамнеза за A-fib или сърдечна недостатъчност. По време на записването, което се проведе между 2003 и 2004 г., екипът измерва ръста и теглото на всеки от участниците и им задава въпроси относно техния начин на живот, орално здраве и навици за устна хигиена.

Участниците също са преминали някои лабораторни изследвания, които включват кръвни изследвания, изследвания на урината и измерване на кръвното налягане.

Четкането намалява риска от сърдечна недостатъчност с 12%

За среден период на проследяване от 10,5 години, 4 911 участници са получили диагноза A-fib, а 7 971 са развили сърдечна недостатъчност.

Миенето на зъбите три или повече пъти на ден е свързано с 10% по-нисък шанс за развитие на A-fib и 12% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.

Объркващи фактори – включително възраст, пол, социално-икономически статус, физическа активност, прием на алкохол, индекс на телесна маса и други съпътстващи състояния, като хипертония – не са повлияли на тези резултати, тъй като изследователите ги отчитат в своя анализ.

Авторите заключават:

Подобрената грижа за устната хигиена е свързана с намален риск от предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност. По-здравословната устна хигиена чрез често миене на зъби и професионално почистване на зъбите може да намали риска от предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image