Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Неочакваните опасности от заболяване на венците - RayDental

декември 18, 20190

Болестта на венците е често срещана и неприятна, но според нарастващия брой доказателства може да играе роля и в изненадващ набор от привидно несвързани здравословни проблеми. Почистването на зъбите може да е дори по-важно, отколкото си мислите. Плаката – лепкава субстанция, която съдържа бактерии – се натрупва върху зъбите. Ако не се почисти, бактериите могат да раздразнят венците.

След това венците могат да станат подути, възпалени или инфектирани; това се нарича гингивит. Като цяло заболяването на венците може да бъде лекувано или предотвратено чрез поддържане на добър режим на орално здраве. Въпреки това, ако се остави да се развие, това може да доведе до пародонтит, който отслабва поддържащите структури на зъбите.

Заболяването на венците, което се нарича още пародонтоза, е широко разпространено. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), почти половината от възрастните в Съединените щати имат някаква степен на заболяване на венците.

Механизмите зад пародонталните заболявания са сравнително добре разбрани и по-новите изследвания показват, че този здравен проблем може да играе роля в развитието на редица други състояния, включително болестта на Алцхаймер, рак и респираторни заболявания. В този прожектор ще разгледаме някои от изненадващите връзки между заболяването на венците и различни здравни проблеми.

Венци и мозък

Въпреки че пространствено венците са близо до мозъка, човек обикновено не би свързал зъбните оплаквания с неврологични състояния.

Въпреки това, някои проучвания откриват връзка между пародонталната болест и загубата на зъби и когнитивната функция. Едно проучване, разглеждащо когнитивното представяне, проследява 597 мъже за период до 32 години. Авторите заключават:

Рискът от когнитивен спад при по-възрастните мъже се увеличава, тъй като се губят повече зъби. Пародонтално заболяване и кариес, основни причини за загуба на зъби, също са свързани с когнитивния спад.

Изследователите също свързват пародонталното заболяване с повишеното натрупване на бета-амилоид в мозъка – неврологичният белег на болестта на Алцхаймер.

Други експерименти са предоставили доказателства, че един вид бактерии, често срещани в случаи на пародонтит – Porphyromonas gingivalis – може да бъде намерен в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер.

След това откритие, в по-скорошно проучване, изследователите показаха, че инфекцията с P. gingivalis засилва производството на бета-амилоид в мозъка.

Пародонталното заболяване е свързано с малко, но значително увеличение на общия риск от рак.

В това проучване изследователите обърнаха особено внимание на ензима, произвеждан от P. gingivalis, наречен gingipain. Те открили, че тази протеаза е токсична за тау, друг протеин, който играе основна роля при болестта на Алцхаймер.

Струва си да се отбележи, че други изследователи са стигнали до заключението, че бета-амилоидът се произвежда в отговор на патоген. Начинът, по който гледаме на Алцхаймер, бавно се променя.

В бъдеще учените се надяват, че насочването към ензимите на гингипаин може да помогне за спиране на невродегенерацията при някои хора с болестта на Алцхаймер. Те вече са разработили инхибитор на гингипаин, който тестват при хора.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image