Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Следваща грижа за изваждане на зъб: ръководство за употреба - RayDental

октомври 21, 20190

Зъболекар или дентален хирург ще извърши екстракцията в своята клиника и след това ще даде на лицето някои инструкции за грижа за зоната, докато заздравява.

По време на срещата зъболекарят ще инжектира силна анестезия в областта около зъба, за да предотврати болката на лицето. След това те ще използват серия от инструменти, за да разхлабят зъба, преди да го извадят.

След отстраняване на зъба, те ще поставят марля върху мястото на екстракция, за да помогнат за контролиране на кървенето и да насърчат съсирването.

Научете повече за последващите грижи за изваждане на зъби в тази статия. Ние също така предоставяме общ график за изцеление и обясняваме кога да говорите със зъболекар.

Следваща грижа

Следващата грижа за изваден зъб може да варира леко в зависимост от няколко фактора.

Те включват кой зъб е извадил зъболекарят, тъй като някои зъби имат по-дълбоки корени от други и зарастването им отнема повече време. Въпреки това повечето хора откриват, че болката намалява след около 3 дни.

Един от най-важните аспекти на последващата грижа е поддържането на кръвния съсирек, който се образува в гнездото, където е бил зъбът.

Грижата за този кръвен съсирек е от ключово значение за процеса на оздравяване и помага за предотвратяване на болезнени усложнения, като сухота на гнездото.

Ден 1–2

Голяма част от последващите грижи през първите няколко дни след екстракцията се фокусира върху позволяване на образуването на кръвен съсирек и грижата за устата като цяло.

Както отбелязват някои експерти, ниско ниво на кървене до 24 часа след екстракция е напълно нормално. Въпреки това, активното кървене след този момент изисква лечение.

Ето няколко допълнителни съвета за първите 2 дни след грижи:

 • Почивайте много: Очаквайте да си почивате поне първите 24 часа след екстракцията.
 • Сменете марлята, ако е необходимо: Важно е първата марля да се остави в устата поне за няколко часа, за да се образува съсирек. След това е добре да сменяте марля толкова често, колкото е необходимо.
 • Избягвайте изплакване: Колкото и да е изкушаващо, избягвайте изплакване, размахване или гаргара на нещо в устата, докато зоната все още се съсирва. Тези действия могат да изместят всеки образуващ се съсирек и да повлияят на времето за заздравяване.
 • Не използвайте сламки: Използването на сламка оказва голям натиск върху заздравяващата рана, което може лесно да измести кръвния съсирек.
 • Не плюйте: плюенето също създава натиск в устата, което може да измести кръвния съсирек.
 • Избягвайте издухване на носа или кихане: Ако хирургът е отстранил зъб от горната половина на устата, издухването на носа или кихането може да създаде натиск в главата, който може да измести развиващия се кръвен съсирек. Избягвайте издухване на носа и кихане, ако е възможно.
 • Не пушете: Пушенето създава същото налягане в устата като използването на сламка. Въпреки че е най-добре да избягвате пушенето по време на целия лечебен процес, от решаващо значение е да не пушите през първите няколко дни, тъй като се образува кръвен съсирек.
 • Приемайте болкоуспокояващи: болкоуспокояващите без рецепта могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението.
 • Използвайте студени компреси: Поставянето на пакет с лед или увит с кърпа торба с лед върху зоната за 10-20 минути наведнъж може да помогне за тъпа болка.
 • Повдигнете главата: Когато спите, използвайте допълнителни възглавници, за да повдигнете главата. Ако лежите твърде плоско, това може да доведе до събиране на кръв в главата и да удължи времето за заздравяване.
 • Вземете всички лекарства, които зъболекарят препоръчва: зъболекарят може да поръча лекарства с рецепта за сложни отстраняване. Важно е да завършите пълния курс на лечение.

Ден 3–10

След образуването на съсирека е жизненоважно да го държите сигурно на място и да следвате някои допълнителни стъпки за устна хигиена, за да предотвратите други проблеми.

Съветите за последващи грижи между третия и 10-ия ден включват:

 • Изплаквания с физиологичен разтвор: Когато съсирекът е здраво на мястото си, внимателно изплакнете устата с топъл физиологичен разтвор или щипка сол в топла вода. Тази смес помага за убиване на бактериите в устата, което може да предотврати инфекции, докато устата заздравява.
 • Четка и конец, както обикновено: Четка и конец на зъбите както обикновено, но внимавайте да избегнете извадения зъб напълно. Физиологичният разтвор и всяка лекарствена вода за уста, която зъболекарят препоръчва, трябва да са достатъчни за почистване на тази област.
 • Яжте меки храни: По време на целия лечебен процес хората трябва да ядат меки храни, които не изискват много дъвчене и е малко вероятно да останат в капан в празното гнездо. Помислете за придържане към супи, кисело мляко, ябълково пюре и подобни храни. Избягвайте твърди тостове, чипс и храни, съдържащи семена.

Следваща грижа за множество зъби

Понякога денталните хирурзи ще трябва да извадят повече от един зъб наведнъж. При изваждане на множество зъби, хирургът е по-вероятно да препоръча обща анестезия, вместо да използва локална упойка.

Следователно човекът ще бъде в безсъзнание през целия процес. Зъболекарят ще им даде и някои специални инструкции, водещи до екстракцията, като например избягване на храна за определено време. След процедурата човекът ще се нуждае от друг, който да го закара до дома.

Грижата за множество екстракции може да бъде предизвикателство, особено ако те са от различни страни на устата. Зъболекарите може да имат конкретни инструкции за тези случаи и могат да поискат последваща среща скоро след екстракцията.

Те могат също да използват средства за съсирване в местата за извличане. Това са малки парченца естествен материал, който подпомага съсирването. Тялото разгражда безопасно средствата за съсирване и ги усвоява с течение на времето.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image