Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Зъби: имена, видове и функции - RayDental

декември 8, 20190

Зъбите са изградени от различни слоеве – емайл, дентин, пулпа и цимент. Емайлът, който е най-твърдото вещество в тялото, е от външната страна на зъба. Вторият слой е дентинът, който е по-мек от емайла, а най-дълбокият слой вътре в зъба е пулпата, която се състои от нерви и кръвоносни съдове. Циментът е в корена на зъба и е под венците.

Броят и видовете зъби, които човек има, се променя с възрастта. Обикновено хората имат два комплекта зъби през живота си – първични или млечни зъби и постоянни или възрастни зъби. В тази статия разглеждаме зъбите, които имат деца и възрастни, както и техните функции.

Хората имат следните видове зъби:

Резци

Резците са острите зъби в предната част на устата, които хапят храната и я нарязват на по-малки парчета. Те са плоски с тънък ръб. Наричат се още предни зъби.

И децата, и възрастните имат осем резеца – четири централни резци в предната част на устата, по два на всеки ред, с един страничен резец, разположен от двете страни на устата.

Кучешки

Кучетата са острите, заострени зъби, които седят до резците и приличат на зъби. Зъболекарите ги наричат още кучпиди или очни зъби. Кучетата са най-дългите от всички зъби и хората ги използват за разкъсване на храна.

И децата, и възрастните имат по четири кучета. Децата обикновено получават първите си постоянни зъбни зъби на възраст между 9 и 12 години. Долните зъбни зъби са склонни да преминават малко преди тези в горната челюст.

Премолари

Премоларите, или бикуспидите, са по-големи от резците и кучешките зъби. Те имат много хребети и помагат за дъвчене и смилане на храна. Възрастните имат осем премолара. Първият и вторият премолари са кътниците, които седят до кучешките зъби.

Малките деца нямат премоларни зъби. Те за първи път се появяват като постоянни зъби, когато децата са на 10-12 години.

Кътници

Кътниците са най-големите от всички зъби. Те имат голяма плоска повърхност с ръбове, които им позволяват да дъвчат храна и да я смилат. Възрастните имат 12 постоянни кътника – по шест на долната и горната челюст, а децата имат осем първични кътника.

Последните кътници, които изникват, са мъдреците или третите кътници, които обикновено се появяват на възраст между 17 и 21 години. Те седят в края на зъбния ред, в далечните ъгли на челюстта. Някои хора нямат и четирите мъдреци или зъбите може да останат непроникнали в костта и никога да не се появят в устата.

Понякога мъдреците могат да бъдат засегнати, което означава, че могат да се заклещят под венеца и да не могат да преминат правилно.

Мъдреците, които преминават едва наполовина или са в грешна позиция, могат да увеличат риска от инфекция или увреждане в околните зони. Важно е да посетите зъболекар, ако хората имат проблеми с мъдреците си.

Хората може да изпитат лек дискомфорт, когато мъдреците им започнат да пробутват през венците, но всеки, който чувства много болка или има подуване, трябва да види зъболекар.

Може да се наложи зъболекар да премахне мъдреците, ако човек има кариес, болка или инфекция. Хората не се нуждаят от тези зъби за дъвчене и е трудно да се поддържат чисти поради позицията им далеч назад в устата.

Брой зъби

Децата имат 20 първични или млечни зъба. Първичните зъби започват да се появяват, когато бебетата са на около 6 месеца. Децата обикновено получават всичките си първични зъби до 3-годишна възраст.

Тези зъби постепенно падат, а 28 постоянни зъба ги заместват. Понякога постоянните зъби изтласкват млечните зъби, но обикновено постоянните зъби идват през венците в задната част на устата зад последния млечен зъб в челюстта.

Първите постоянни зъби, които изникват през венците, са четири първи или „6-годишни“ кътници, така наречени, защото обикновено изникват, когато детето е на около 6 години.

Първите млечни зъби, които падат, са долните централни резци. Възрастните централни резци са склонни да изригват приблизително по същото време като първите постоянни молари около 6-7-годишна възраст.

Обикновено хората губят всичките си млечни зъби до около 14-годишна възраст.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image