Понеделник до Петък8:00 - 19:00
Адресул. „Константин Иречек“ 25, 7000 Русе Център

Какво да знаем за екстракцията на зъб - RayDental

декември 12, 20190
background_about_us
portfolio_07
portfolio_05

Орален хирург, а не зъболекар, може да извади зъб, когато ситуацията е по-сложна. В много случаи те изваждат трети кътници или мъдреци.

Зъболекарят или хирургът първо ще изтръпне зъба, за да направи човека по-удобен. Въпреки че изваждането на зъб все още може да е неприятно, то може да бъде ключово за облекчаване на зъбната болка и предотвратяване на бъдещи проблеми.

В тази статия очертаваме различните видове екстракция на зъби и защо хората се нуждаят от тях. Описваме също подготовка и какво да очаквате след процедурата.

Какво е екстракция на зъб?

A tooth extraction is the removal of a tooth.

Dentists and oral surgeons remove teeth for various reasons. Some examples include:

 • зъбни кухини
 • заболяване на венците
 • зъбни инфекции
 • травма или нараняване на зъба или околната кост
 • усложнения на мъдреците
 • подготовка за зъбна протеза
 • подготовка за зъбни брекети, ако зъбите са много претъпкани
 • млечните зъби не падат на подходящата възрас

Типове

Правилният вид екстракция на зъб зависи от формата, размера, позицията и местоположението на зъба в устата.

Денталните хирурзи могат да класифицират екстракциите като прости или хирургични. Обикновеното изваждане включва зъб, който се вижда над венците и който зъболекарят може да премахне на едно парче.

Хирургичното извличане е по-сложно и включва отстраняване на тъкан на венците, кост или и двете. Може да се наложи хирургът да премахне зъба на парчета.

Мъдреците са последните, които изригват и обикновено първите, които изискват екстракция, тъй като при много хора те са засегнати. Това означава, че те не са излезли напълно от венците.

Екстракцията на мъдреци е често срещана процедура в оралната хирургия.

Подготовка

Човек ще има консултация със своя зъболекар или орален хирург преди екстракцията.

По време на консултацията лекарят ще поиска задълбочена медицинска история. Те също така ще попитат за всички лекарства, които лицето приема.

Някои хора трябва да спрат или да започнат да приемат определени лекарства в дните преди операцията, в зависимост от количеството зъби, кости или и двете, които трябва да бъдат отстранени.

Човек може също да получи определени лекарства в деня на операцията.

Лекарства за разреждане на кръвта

Много хора приемат лекарства за разреждане на кръвта, за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци в съдовете. Тези лекарства могат да доведат до повече кървене по време на операция.

Зъболекарят обикновено може да контролира кървенето на мястото на екстракцията чрез:

 • използване на локални лекарства за съсирване на венците
 • опаковане на гнездото на зъба с пяна или разтворима марля
 • зашиване на мястото на екстракция

Използването на марля и прилагането на натиск след процедурата също може да помогне за спиране на кървенето.

Въпреки това, всеки, който приема разредители на кръвта, трябва да уведоми своя дентален хирург по време на консултацията.

За да разбере дали лицето трябва временно да премине към друг разредител на кръвта или да спре да приема този вид лекарства, хирургът може да се наложи да види резултатите от скорошен кръвен тест.

Обикновено хората не трябва да спират приема на разредители на кръвта преди изваждане на зъб. Всеки, който обмисля да спре това лечение, трябва първо да се консултира със своя зъболекар или лекар.

Пиене на антибиотици

В някои случаи зъболекарят може да предпише антибиотици преди изваждане на зъб.

Например, те могат да направят това за лечение на зъбни инфекции с широко разпространени симптоми, като треска или неразположение, заедно с локално подуване на устната кухина.

Зъбобол без подуване не изисква антибиотици. Винаги приемайте антибиотици точно според указанията на лекаря и избягвайте ненужната употреба.

Човек може да се нуждае от антибиотици, ако има висок риск от инфекциозен ендокардит, инфекция на сърдечните клапи или вътрешната обвивка на сърдечните камери.

Според Американската сърдечна асоциация (AСA), хората с определени сърдечни заболявания имат повишен риск от развитие на тази инфекция след стоматологична хирургия.

Ето защо AHA и Американската стоматологична асоциация препоръчват хората с някое от следните да приемат антибиотици преди дентална хирургия, за да намалят риска от инфекция:

 • протеза на сърдечна клапа
 • история на ремонт на сърдечна клапа с протезен материал
 • сърдечна трансплантация със структурни аномалии на клапата
 • някои вродени сърдечни аномалии
 • анамнеза за инфекциозен ендокардит

Анестезия по време на операция

Лицето ще получи инжекция с локална анестезия близо до мястото на екстракцията. Това ще изтръпне мястото, така че човекът да не почувства никаква болка. Изтръпването ще продължи няколко часа след операцията.

Човек може да поиска допълнителни анестетични или успокоителни лекарства, за да сведе до минимум тревожността по време на процедурата. Зъболекарят или хирургът може да предложи:

 • азотен оксид, известен още като газ за смях
 • перорално успокоително лекарство
 • интравенозно или IV, седация
 • обща анестезия

Човек, който получава обща анестезия, ще заспи напълно по време на процедурата.

Някои зъболекари нямат горните опции в своите кабинети. Ако човек се нуждае от някое от тях, той трябва да уведоми своя зъболекар по време на консултацията и зъболекарят може да го насочи към орален хирург.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

https://raydental.bg/wp-content/uploads/2022/02/raydental-logo-inv.png
Телефон за връзка
Работно време
bt_bb_section_top_section_coverage_image